Ce este psihoterapia adleriană?

by

Psihoterapia adleriană, denumită și psihoterapia individuală adleriană, este un tip de psihoterapie dezvoltat de către Alfred Adler, un psiholog și medic austriac.

Psihoterapia adleriană consideră că fiecare persoană este influențată de dorința de a-și atinge potențialul și de a se simți valorizată și acceptată în cadrul comunității. Adler a introdus conceptul de “sentiment de inferioritate” ca o forță motivațională importantă în viața omului. Acest sentiment poate duce la compensarea prin dezvoltarea unor abilități și calități personale și sociale. Psihoterapeuții adlerieni se concentrează pe identificarea și înțelegerea sistemului de credințe și valorilor personale ale clientului, precum și pe explorarea modului în care acestea influențează comportamentul și interacțiunile cu ceilalți. Terapeutul și clientul colaborează pentru a dezvolta o relație terapeutică bazată pe încredere și respect reciproc, în care se explorează și se înțeleg problemele și dificultățile prezentate.

Psihoterapia adleriană urmărește să ajute persoana să-și dezvolte resursele interioare, să-și asume responsabilitatea pentru propria viață și să dobândească o perspectivă mai largă asupra lumii și a relațiilor interpersonale. Terapeutul adlerian poate utiliza diverse tehnici și strategii terapeutice, cum ar fi întrebările deschise, reflecțiile, interpretarea simbolică, restructurarea cognitivă sau tehnicile de joc, în funcție de nevoile și preferințele clientului.

Psihoterapia adleriană poate fi utilizată în tratamentul unei game variate de probleme și tulburări psihologice, inclusiv tulburări de anxietate, depresie, probleme de relații interpersonale, tulburări de comportament sau dificultăți de adaptare. De asemenea, aceasta poate fi aplicată în consilierea cuplurilor, a familiilor și în lucrul cu grupurile.